Project Description

Anders berättelse

Målmedveten och beslutsam. Som tidigare företagsledare och VD har Anders siktet inställt framåt. Prostatacancern ska inte få stoppa honom så lätt och i höst väntar operation.

Via sin privata sjukförsäkring har Anders gått på årliga kontroller av prostatan hos vårdgivaren Capio. Under de senaste två åren har hans PSA-värde ökat från 1,5 till 3,9 och i våras fick han beskedet om att siffrorna var på väg åt fel håll.

Han blev remitterad vidare och fick göra en undersökning med magnetkamera. Den visade att han hade knutor på prostatan. Biopsiprover togs och de bekräftade att det fanns cancergener i Anders prostata. Han berättar att cancerbeskedet inte kom som någon aha-upplevelse för honom. Han hade ju gått på kontroller regelbundet och kanske snuddat vid tanken någon gång.

– Det kändes inte speciellt, det är bara att konstatera att ibland vinner man på lotto och ibland förlorar man på lotto, och i det här fallet så drog jag nitlotten.

Har du frågor om Prostatype?

Hör gärna av dig med dina frågor och funderingar.

Kontakta mig

Målmedveten företagare

Anders bestämde sig snabbt för att förhålla sig till diagnosen och göra det bästa av det. Han beskriver sig själv som en aktiv man, som fortfarande arbetar. Han har alltid varit egenföretagare och har precis avsagt sig VD-rollen i familjeföretaget till sin son, men har fortfarande en del uppdrag som styrelseordförande. För Anders var det aldrig ett alternativ att kasta in handduken och bara ge upp.

Han upplever att han fick bra information om sjukdomen från läkarna och sökte även efter mycket fakta själv för att lära sig allt om prostatacancer. De behandlingar som presenterades för honom var hormonbehandling, strålning och operation, och det sistnämnda kom att bli det alternativ som Anders valde.

Det var också den behandling som läkarna rådde honom till att göra. Anders diskuterade igenom alternativen tillsammans med familjen och en operationstid bokades efter sommaren.

– Biverkningarna var ungefär desamma för alla behandlingar och vid operation tas hela det drabbade området bort. Det verkar också vara den snabbaste behandlingen för att bli frisk.

“Nu är det så här och då får man köra på det”

Anders är införstådd i biverkningarna men säger att han inte vill tänka så mycket på dem. Det skulle inte tjäna någonting till. Som företagsledare är han van vid att fatta beslut ofta och har man bestämt sig för något är hans uppfattning att man ska hålla fast vid det.

– Är du van vid att ta beslut så kan du inte gräva ner dig i det, nu är det så här och då får jag köra på härifrån. Jag kan tänka mig att folk blir hispiga och tror att de kanske ska dö eller bli inkontinenta, men det finns ju ingen mening med att spekulera i det nu.

Många cancerdrabbade blir deprimerade och mår dåligt efter diagnosen men Anders har inte känt av någon märkbar ångest efter beskedet. Men han medger att man såklart aldrig kan veta hur reaktionen blir framöver. Och visst passar han på att njuta lite extra nu under sommaren. Då ser han gärna till att åka båt, bada i havet och tillbringa tid med sina barnbarn.

Anders ser ljust på framtiden och har inga planer på att dra ner på tempot, men han vill skicka med en stor uppmaning till alla män att börja testa sig i tid och göra PSA-prov.

Namn: Anders
Ålder: 66 år
Gör: Egenföretagare, styrelseordförande

Anders heter egentligen något annat.

Jag vill bli kontaktad

Har du frågor om gentestet Prostatype? Vi svarar på dina frågor och funderingar.