Project Description
Stefans berättelse
Att leva med en tumör och avvakta behandling är en stor påfrestning för den drabbade. Stefans prostatacancer har varit oförändrad i fyra år, men den psykiska oron är svår att koppla bort. Vetskapen om att han har cancer finns alltid där.
Stefan lever med en konstant oro i bröstet. Han har cancer, men eftersom den inte är snabbväxande får han gå på regelbundna kontroller, så kallad aktiv monitorering, istället för att få botande behandling. Tumören har varit oförändrad i fyra år och kan vara där hur länge som helst enligt läkarna. Men det finns alltid en risk att den börjar röra på sig. Stefan minns tillbaka när han fick sitt cancerbesked.
– När läkaren berättade att de hade hittat cancer i min prostata svarade jag bara “ja”, men det kändes som att få en käftsmäll. Jag blev alldeles kall i hela kroppen.
“Du har cancer”
Stefan satte sig i bilen och åkte hem. Tom på ord och känslor. Han ringde till sin fru som var på arbetet och berättade. Han förklarar att det var svårt att ta in vad läkaren faktiskt sa. Det enda han kom ihåg var “du har cancer”. Tre små ord, med en ofattbar betydelse. Nästa läkarbesök följde Stefans fru med på, och de fick en mer grundläggande förklaring kring diagnosen. Stefans cancer är mellan-aggressiv och just nu följs han upp med regelbundna kontroller var tredje månad. Den psykiska oron är den som påverkar honom mest.
– Jag lämnar alltid blodprov en vecka innan jag ska till läkaren och varje gång det börjar dra ihop sig så känner jag mig stressad över att något ska vara förändrat. Jag mår inte bra av att leva med vetskapen att jag har cancer. Jag skulle vilja få bort den, berättar Stefan.
Vill synliggöra prostatacancer
Cancern påverkar även samlivet och erektionen. Tankarna finns alltid där. Trots att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom så menar Stefan att den göms under sängen eller i byrålådan. Han vill gärna att sjukdomen synliggörs mer, men medger att det är svårt att få folk att prata om ett så känsligt ämne.
– Vi pratar inte så mycket om det hemma heller, just för att det inte är någonting som man pratar om.
På nätet finns det mycket information om sjukdomen och Stefan försöker hålla sig ajour med vad som händer. Han är tacksam över de täta kontrollerna och berättar att han inte kan göra annat än att lita på vad läkarna säger. Enligt Socialstyrelsen så ska hans prostatacancer inte behandlas. Men Stefan kan ändå känna sig underlägsen som patient.
– Jag litar på min läkare, men det spelar ingen roll för det sitter i huvudet. Och skyddar de sig med att Socialstyrelsen inte rekommenderar behandling, då har man inte så mycket att säga till om.
Stefan deltog i Stockholm3-studien för fyra år sedan och det var så hans cancer upptäcktes. Han skulle troligtvis inte ha mätt sitt PSA-värde annars och tycker att man absolut ska utnyttja liknande förmåner.
Infektioner i samband med vävnadsprov
Förutom de känslomässiga sviterna förklarar Stefan att han känner en nervositet över de risker som finns kring vävnadsprovet som tas i samband med PSA. Det finns alltid en liten risk att drabbas av blodförgiftning och urinvägsinfektion efter en provtagning och förra året fick Stefan båda infektionerna. Han låg inlagd på sjukhus i fem dagar och kissade blod i flera veckor efteråt. En besvärlig situation, men Stefan tror att han hade ren otur.
Hittills har hans PSA-värde legat stabilt under kontrollerna och gått upp och ner med små marginaler. Nästa läkarbesök är inbokat i december och fram tills dess lever Stefan precis som han alltid har gjort – men med en oro i bröstet.
Namn: Stefan
Ålder: 65 år
Gör: Pensionär
Jag vill bli kontaktad
Har du frågor om gentestet Prostatype? Vi svarar på dina frågor och funderingar.