Project Description

Tommys berättelse

När Tommy fick sitt cancerbesked i maj 2016 rasade hela hans värld. Han beskriver det som att spela huvudrollen i en otäck film utan slut.

– Det var hemskt, mina tankar bara snurrade… kommer jag att dö? Kommer jag att kunna arbeta? Jag visste ingenting.

Tommy mådde fruktansvärt dåligt och det gick så långt att han funderade på att ta sitt liv. Mitt i den tuffaste tiden separerade han med sin sambo och förhållandet till de fyra vuxna barnen är sedan tidigare komplicerat. Trots en invecklad familjesituation är Tommy tacksam för all stöttning som han fick från sin bror och mor under sjukdomen.

Cancertumören graderas som mellanrisk (3+4=7 i Gleason-summa) och i samråd med sin läkare bestämde sig Tommy för operation. Den genomfördes i november samma år och tiden efteråt fortsatte att vara besvärlig och kantas av nederlag.

Uppsagd och inbunden

Kort efter operationen blev Tommy uppsagd från sitt arbete, något som påverkade honom djupt. Nu fanns inte den stora trygghet kvar som arbetet hade skänkt honom. Han förklarar hur han plötsligt blev inbunden och funderade väldigt mycket på livet. Känslorna dövades med alkohol och han började dricka mer än vanligt.

Behandlingen var visserligen lyckad, men Tommy fortsatte att må dåligt. I samma veva som han fick lämna sitt arbete separerade han med sin sambo och vad som kändes som en avgrund blev allt djupare. Hans alkoholkonsumtion ökade ytterligare och han såg inga ljusglimtar i vardagen.

Har du frågor om Prostatype?

Hör gärna av dig med dina frågor och funderingar.

Kontakta mig

Mår efter omständigheterna bra

Det blev några skakiga månader innan Tommy lyckades vända den nedåtgående spiralen och kom på rätt köl igen. Idag mår han efter omständigheterna bra och har accepterat separationen och sina biverkningar efter behandlingen. Efter operationen drabbades han av erektionsproblem som han fortfarande handskas med. Han har börjat gå på arbetsintervjuer, dricker mindre och ser ljusare på framtiden. Där finns bland annat planer på att skapa bättre relationer med sina vuxna barn. Han råder andra män som har fått ett cancerbesked att vara försiktiga med alkohol och tänka på sina närstående.

– Det finns ett liv efter sjukdomen, försök att vara positiv och träffa andra människor även om det är svårt. Och det viktigaste av allt, var inte rädd för att prata om situationen, säger Tommy.

Namn: Tommy
Ålder: 62 år
Gör: Arbetssökande

Tommy heter egentligen något annat.

Jag vill bli kontaktad

Har du frågor om gentestet Prostatype? Vi svarar på dina frågor och funderingar.