Tecken på prostatacancer

Att tidigt vara uppmärksam på olika tecken på prostatacancer kan vara klokt och förståndigt. Men hur vet man då vilka tecken man ska vara observant på? I ett tidigt skede har inte prostatacancer för vana att ge några typiska indikationer. Det är inte förrän tumören har växt och därför skapar ett tryck på urinröret så att det ger besvär med urineringen. Vid en senare fas av prostatacancern så kan det ge en svag urinstråle, besvär med att kissa samt ideliga urinträngningar, dock kan exakt samma åkommor uppstå av godartad förstorad prostata. Så dessa kan förväxlas när man söker efter tecken på prostatacancer. Är det cancer så brukar det oftast ske en progress inom ett till två år, då kan även urinen ha blod i sig. Upptäcker man blod i sin urin så ska man ha för vana att kolla upp det oavsett andra symtom eller inte. Har man otur så känner man inga som helst kännetecken förrän man börjar få ont i rygg och höfter, då har prostatacancern spritt sig till skelettet. Här kan även blodbrist, kraftlöshet, svullnad i benen och viktförlust uppenbara sig.

Har man prostatacancer i släkten, dvs pappa, bror eller farbror så rekommenderas man att ta kolla upp sitt PSA vid ca 45 årsålder.

Annars är det vettigt att ta ett PSA-prov vid 60-årsåldern och få ett riktmärke hur man ligger till. Har man haft några som helst känningar av de symtom som kan indikera på någon slags förändring av prostatan så bör man absolut uppsöka läkare och få hälsan kontrollerad.

Tecken på prostatacancer

Vilka tecken på prostatacancer bör man vara vaksam på?

Det är såklart omtumlande om man skulle drabbas av prostatacancer, desto tidigare man upptäcker sjukdomen ju bättre är oftast prognosen. Tänk på att vara ”vaken” på om det är något som känns avvikande och som stämmer in på de tecken på prostatacancer som vi tidigare har nämnt här. Läs gärna mer på vår hemsida: www.prostatype.se för mer information och ta del av de tecken på prostatacancer man bör vara uppmärksam på.

JAG VILL VETA MER
JAG VILL VETA MER