Första tecken på prostatacancer

När det gäller just första tecken på prostatacancer så är det inte alltid så att de uppenbarar sig så att man direkt blir varse om dem. Man kan säga att det vanligtvis är män i 70-årsåldern och uppåt som insjuknar i prostatacancer. I vissa fall där det finns ärftlighet så kan det finnas en risk att man råkar ut för sjukdomen vid tidigare ålder. Men helt klart är det att risken ökar markant med åren!

Idag vet vi att prostatacancer är vår vanligaste cancerform. Dagligen så ådrar sig hela 25st män denna sjukdom. Som tur är så finns det många bra behandlingsalternativ idag.

Första tecken på prostatacancer, vad bör man tänka på?

  • Behov av att kissa mer frekvent
  • Svag urinstråle
  • Besvär med att ”komma igång” och kissa
  • Blod i urinen

Det är även många som inte känner av så många symtom och då kan det vara knepigt att bli uppmärksam på några första tecken på prostatacancer. Då är det inte förrän tumören har spritt sig till skelettet. Smärta och värk i rygg och höftpartiet är oftast de ställen man kan känna av då. Likaså matthet och viktminskning kan då visa sig som symtom. Har man någon oro och fundering på att det inte är som det ska och misstänker prostatacancer så bör man höra av sig till sin vårdcentral för en läkarundersökning

Första tecken på prostatacancer

Första tecken på prostatacancer, vilka är symtomen?

Skulle du upptäcka att du har märkt av några första tecken på prostatacancer som vi informerade om innan så är det en kontakt med läkare som rekommenderas. Om det då visar sig att du drabbats av sjukdomen så kommer du att få en prognos av en urolog och för att säkerställa den prognosen och få rätt sorts behandling just för dig så rekommenderar vi dig att läsa mer om prostatype-testet på vår hemsida. Hur det än är så är det oerhört bra att du varit vaksam på de första tecken på prostatacancer och fått hjälp i tid. Nu kan du få en mer säker prognos genom att utföra ett gentest, ett viktigt komplement i beslutet om din eventuella behandling.

JAG VILL VETA MER
JAG VILL VETA MER